Gör coronatest för reseintyg

Ska du resa någonstans i dessa coronatider behöver du ta ett coronatest som visar att du inte har en pågående infektion, och få ett reseintyg som är signerat av läkare. Det finns olika typer av tester och reseintyg vilket vi förklara mer om i denna artikel.

Gör ett snabbt och smidigt PCR test eller antigentest hos Doclab som visar att du inte har en coronainfektion. Doclab är en av de största provtagningarna för corona i Stockholm och testerna utförs av erfaren vårdpersonal. Om provet ger ett negativt resultat signerar en läkare ut ett reseintyg på engelska. Det är viktigt att du endast testar dig hos Doclab om du är frisk. Har du symptom ska du istället kontakta 1177.

Skillnad mellan PCR och antigentest

coronaBåde PCR prov och antigentest används för att påvisa pågående infektion av covid 19. Skillnaden är att ett PCR prov skickas iväg till ett laboratorium och provsvaret kommer nästkommande dag medan ett du får svar på ett antigentest inom cirka 30 minuter. Dock anses ett antigentest var mindre pålitligt varför vissa länder inte accepterar ett reseintyg baserat på antigentest.

Kolla upp vad som gäller för din resa

”De flesta länder kräver att man har ett provresultat som visar att man inte bär på covid-19 inom en viss tidsrymd som i regel är 48 eller 72 timmar”, säger Johan Bergling, verksamhetschef på Bergus Medical.

Det är du som är ansvarig för att kolla upp vilka regler som gäller för just din resa när det kommer till reseintyg. Detta kan du göra på Utrikesdepartementets hemsida. Du behöver veta vad för typ av test som godkänns och hur färskt testet ska vara.