USA öppnar för resor, men vilka regler gäller?

Äntligen! Allt fler vaccineras och resandet kan börja igen! Vi är inte i mål ännu, men resor till USA ser ut att bli möjliga redan i juni månad. Men vilka regler gäller?

UD, Svenska Utrikesdepartementet och Krisinformation avråder från icke nödvändiga resor till USA t om 31 maj. USA Tours skriver att resenärer kan utgå ifrån att resandet startar den 1 juni eftersom UD:s vägledning då upphör. Sverige ingår i Visa Waiver-programmet vilket innebär att en svensk medborgare kan resa till USA utan visum.

När öppnar USA för oss svenskar?

Enligt CDC (Center for Disease Control and Prevention), vilket är USA:s motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, har personer som vistats fysiskt i Sverige inom en 14-dagarsperiod innan inresa till USA inreseförbud i landet. Detta ändras löpande enligt CDC som ständigt omprövar detta.

Vaccination, tester och intyg – vilka krav gäller?

Enligt CDC gäller följande:

  • Vid vaccinering med två doser vacciner samt en dos vaccom ska det ha gått 2 veckor efter dos 2 respektive dos 1 för att man ska anses vara fullt vaccinerad.
  • Ett negativt Covid-19 test ska uppvisas, ej äldre än 3 dagar vid ankomst till USA. Det bästa är att boka tid hos till exempel Carelab för att få ett intyg, här kan du utföra ett PCR-test och få ett svar med ett friskintyg inom 24 timmar.
  • För den som varit sjuk i Covid-19 behövs ett dokument som visar att man tillfrisknat inom 3 månader före inresa i USA.

Dessa regler gäller innan man går ombord på ett plan till USA. Dagens Nyheter skriver om i vilken ordning världens länder öppnar upp. Om du inte är vaccinerad, och om du ändå reser, gäller enligt CDC, mycket hårdare krav på karantän, se regler i den delstat du reser till. Du behöver också kontrollera att din färdväg tillåter att du färdas med valda färdmedel utan att vara vaccinerad. Glöm heller inte att ta med dig munskydd. Börja med att kontrollera reglerna på det flygbolag du reser med, samt på flygplatser vid eventuell mellanlandning. Det är även smart att ta med max 50 ml handsprit i handbagaget, och alltid hålla avstånd.

  1. Håll koll på UD:s reserekommendationer och regler för mellanlandning samt krav på din inreseflygplats i USA och staten du planerar att åka till.
  2. Säkerställ att du har rätt dokument, genomgår test och helst är fullt vaccinerad mot Covid-19.
  3. Medtag munskydd, var socialt distanserad och medtag handsprit.