Tips för att resa med flyg med öroninflammation

Att resa när du är sjuk är jobbigt men ibland omöjligt att undvika. Särskilt om du drabbas av öroninflammation och samtidigt måste resa med flyg. Här hittar du några knep som kan underlätta flygresan med öroninflammation ordentligt.

Du står inför en flygresa till USA och som planerats under lång tid, en nödvändig resa som du absolut inte kan avboka. Oturligt nog så drabbas du precis innan avresan av en öroninflammation, och det är en lång flygresa du står inför. Som många vet kan det vara jobbigt nog för öronen med flygresor också under bra förutsättningar. Med en öroninflammation kan det upplevas som snudd på outhärdligt. Det finns inget sätt att bota öroninflammation på, så det bästa du kan göra är att förbereda dig inför flygresan genom att bunkra upp med saker som kan lindra symptomen.

Smärtor i öronen under flygning beror på lufttrycket

Skälet till att du kan få smärtor i öronen när du flyger beror på skillnader i lufttryck. När planet stiger och landar förändras lufttrycket i kabinen snabbare än det förändras i ditt öra. Det skapar en situation där trumhinnan trycks in när lufttrycket är högre i kabinen och expanderar när trycket är högre i örat. Tryckskillnaderna blir särskilt påtagliga för den som flyger när hen är förkyld eller har en öroninflammation. Särskilt i det sistnämnda fallet när ett redan smärtfyllt tillstånd blir än värre.

Öroninflammation är vanligast bland barn

Öroninflammation är en sjukdom som främst drabbar barn, men som ibland också drabbar vuxna. I de flesta fall läker det ut av sig själv, men i vissa fall krävs antibiotika. Om du drabbas av öroninflammation några dagar före avresan finns det dock inga snabba sätt att bota det.

Om du drabbas – så här förbereder du dig

Det ideala är förstås om du helt kan undvika att flyga om du har en öroninflammation, men det är ju inte alltid möjligt. Tyvärr finns det inte så mycket bättre råd att ge än dem som gäller för tryckutjämning i vanliga fall när du flyger. Det och att du förbereder dig genom att ta med dig nässpray och smärtstillande. Aftonbladet ger i en artikel några bra tips på hur du kan hantera tryckskillnaderna oavsett om du är sjuk eller inte:

  • Tugga tuggummi eller sug på en halskaramell. När du aktiverar munnen produceras saliv vilket får dig att svälja regelbundet. Det hjälper i sin tur till med att utjämna tryckskillnaderna mellan örat och luften i kabinen.
  • Prata med en medpassagerare eller gäspa. Om du saknar någon att prata med kan du prova att mima med munnen med jämna mellanrum. Till slut har du förhoppningsvis utjämnat tryckskillnaden.
  • Försök med den så kallade Toynbees manöver. Den går ut på att du sväljer samtidigt som du håller för näsan. Du kan utföra den upprepade gånger tills dess att du hör ett frigörande plopp i öronen.
  • Lägg en varm handduk mot öronen. Värme kan få örontrumpeten att öppna upp. Samtidigt kan det vara extra skönt med värmen om du samtidigt har öroninflammation.