Reseförsäkring skyddar vid oförutsägbara händelser

När semestern står för dörren och många funderar på att resa bort ett tag, så finns det ett antal saker att pricka av. De flesta förknippar resor med positivitet och minnen för livet men även oförutsägbara händelser kan dyka upp när man minst anar det. Det är således alltid bra och nyttigt att vara ordentligt förberedd innan man sätter sig på flyget, på tåget eller i bilen och styr kosan mot sitt favoritresmål.

När man reser bort bör man alltid planera inför oväntade händelser ifall något skulle inträffa. Att ha en reseförsäkring eller inte kan bli ett hett diskussionsämne i familjer där den ena anser att det inte behövs medans den andre vägrar ge sig av innan papperet ligger tryggt i väskan. I hemförsäkringar brukar alltid en reseförsäkring vara inkluderad men ibland kan det vara värt att köpa en tilläggsförsäkring av något slag.

När ska man köpa till en reseförsäkring?

Om olyckan är framme eller om du blir skadad under resans gång så är det mycket viktigt att vara utrustad med rätt reseförsäkring för att ibland överhuvudtaget bli insläppt på sjukhusen. I hemförsäkringen ingår i stort sett alltid en reseförsäkring och då behöver man inte kryssa i rutan om ”reseförsäkring” när man t.ex köper en flygbiljett till USA. Även resebyråer kan vilja sälja ett antal reseförsäkringar men det är inte alltid nödvändigt att köpa till dessa:

”Det blir kaka på kaka”, enligt juristen Gabriella Hallberg på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Beroende vad du ska göra i landet du åker till kan du behöva teckna olika försäkringar. Är du en äventyrslysten själ som vill hoppa bungyjump, dyka med hajar eller klättra i berg så bör du skaffa en speciell försäkring – en så kallad försäkring för riskfyllda aktiviteter.

Tänk på att om du åker till ett EU-land så bör du beställa det europeiska försäkringskortet gratis från Försäkringskassan innan du åker. Då får du rätt till samma vård som invånarna i det landet du ska till och behöver inte betala något extra. Visa bara upp kortet för läkaren.
Andra försäkringar att tänka på är:

  • Hyrbilsförsäkring
  • Avbeställningsskydd
  • Extra försäkring för personer med kronisk sjukdom

 

Vad ingår i hemförsäkringens reseförsäkring?

I hemförsäkringen finns ett grundläggande skydd som täcker akut sjukdom och olycksfall. Den ersätter dig för semesterdagar som gått om intet samt om flyget har blivit försenat. En idé är att teckna en tilläggsförsäkring för andra utgifter som har med eventuell sjukdom att göra via ett annat försäkringsbolag. I den kan avbeställningsskydd tillkomma om du blir oväntat sjuk innan avresa. Hemförsäkringen ger vanligtvis ett skydd fram till den 45:e resdagen, sedan kan du behöva en annan försäkring som täcker resten av tiden som du reser på.

Utrikesdepartementet

Många unga svenskar försummar att teckna hemförsäkring och reser iväg ändå och om de råkar hamna på sjukhus eller i knipa i utlandet kan det stå dem dyrt med hundratusentals kronor att betala för vårdkostnader. UD ger då ingen ekonomisk hjälp. I vissa fall kan konsulärt bistånd beviljas men det räknas då som ett lån som ska återbetalas.