Bilsemester i USA

Funderar du på att lämna Sverige i vinter för en bilsemester genom USA? Då finns en hel del saker som du måste ha koll på – till exempel finns en rad olika mer eller mindre udda trafikregler som måste efterföljas i de olika delstaterna.

usa flagga delstater land - LITENAtt åka på bilsemester är en klassisk och typisk svensk företeelse, men det kan bli tröttsamt att bara åka mellan Kiruna i norr och Trelleborg i söder, så varför inte lämna landet eller rent av byta kontinent? Ett perfekt resmål för alla som gillar bilsemestrar är USA där en ”roadtrip” genom flera olika delstater är en riktig upplevelse eftersom att man får erfara flera olika klimat under en och samma resa. Så om du till exempel planerar att köra kuststräckan mellan New York City och Miami kan det vara bra att lägga på minnet att du förmodligen startar din resa med vinterväglag och är i behov av vinterdäck och sedan måste byta till sommardäck eftersom du kör ner mot varmare breddgrader då du på din resa kommer att åka mellan delstaterna New York, Pennsylvania, Virginia, Maryland, North och South Carolina, Georgia och slutligen Florida. Men ett hett tips är att byta från öst till västkusten istället, för här finns nämligen California state route 1 som i folkmun kallas Highway 1 och är känd för att vara en av världens vackraste kuststräckor. Och ett tips som Expressen tipsar om är att starta resan i San Francisco och åka därifrån genom Santa Cruz, Santa Barbra, Los Angeles, Las Vegas med ett stopp vid Grand Canyon för att sedan åka tillbaka mot San Fransisco via Death Valley och Yosemite Valley – då har man verkligen fått en fin roadtrip-upplevelse! Men något som du ska vara medveten om under din resa är att du kan stöta på en hel rad olika mer eller mindre konstiga trafikregler, och alla är olika beroende på vilken delstat du väljer att bila i. Till exempel tar tidningen Auto, motor & sport upp en del lite småknäppa regler att lägga på minnet:

  • Kalifornien – i hela delstaten är det förbjudet för kvinnor att köra bil i morgonrock, men detta är dock helt okej att göra om du är man och inte den enda knasiga regeln som ska följas här. I exempelvis San Francisco är det helt förbjudet att torka bilen med använda underkläder, men det verkar vara okej om underkläderna är nyköpta!
  • Massachusetts – här får du inte ha med dig en gorilla i baksätet.
  • Florida – här måste du betala för parkeringen när du parkerar din elefant.

Annat som är bra att veta om USA

väg usa bilväg - LITENNågot annat som kan vara bra att veta om du ska bila i USA är att du inte ska bli förvånad om du möter andra bilister i betydligt yngre ålder än dig själv. På många platser är det nämligen helt lagligt att skaffa körkort redan som 14 åring, skriver Aftonbladet. Men detta är något som varierar från delstat till delstat och varje enskild stat har sina egna regler kring hur detta får gå till, så om du har en tonåring i baksätet ska du vara försiktig med att låta denne övningsköra innan du kontrollerat vilka regler som gäller just i den stat ni befinner er i. Något annat som dock kan vara skönt att veta är att USA enligt Dagens Nyheter faktiskt är ett undantag när det kommer till den generella regeln om att rikare länder har högre bränsle och bensinpriser medan fattigare länder och de länder som producerar och exporterar olja har lägre priser – USA har faktisk väldigt låga drivmedelspriser.