Bila till USA

I framtiden kan det bli möjligt att åka med bil från London till New York. Det är ryssar som föreslår detta och bygger man denna superlånga motorväg kommer den gå via Ryssland. Motorvägen skulle innebära att man kan ta sig från Sverige ända till staterna med bil.

5982485-stora-balt-bron-i-danmark

I Svenska Dagbladet rapporterar man om att ryssarna lanserat planer på ett jättelikt transportverk som kommer att länka samman Nordamerika med Asien och Europa. Det var vid ett möte med ryska vetenskapsakademin som man presenterade visionen om en motorväg och järnväg som ska göra det möjligt att åka hela vägen från Europa och London via Berings sund till New York i USA. Hur tågen och bilarna ska kunna ta sig över Berings sund framkom inte men det rör sig om att antingen bygga en bro, en tunnel eller att upprätta färjelinjer. Enligt beräkningar som CNN gjort skulle en resa mellan London och New York kunna vara 20 777 kilometer lång och det skulle innebära att man måste bygga en väg mellan Nome och Fairbanks i Alaska.

Res från Sverige till USA

Huruvida den här superlånga motorvägen blir verklighet eller inte återstår att se. Om vi föreställer oss att den kommer att byggas, skulle vi kunna planera vår resa från exempelvis Stockholm på det här sättet:

  • Resan börjar med att vi tar bil från Stockholm ner till Malmö. På plats i Malmö kan det vara skönt att ta en natt på ett utav de riktigt bra hotell Malmö har att erbjuda.
  • Från Malmö fortsätter resan sedan över Öresundsbron till Danmark.
  • Väl i Danmark går resan vidare till Esbjerg där en båt går till Harwich i Storbritannien.
  • Mellan Harwich och London är det en bit. Därför kan en bra idé vara att stanna på vägen i Chelmsford. I Chelmsford kan man exempelvis gå på festivalen V-festival där stornamn som Beyoncé inte tillhör ovanligheterna. Läs mer.
  • Från London kan man alltså, om den nya motorvägen byggs, åka ända till USA och uppleva allt som staterna har att erbjuda.

En lång sträcka 20314-car-dashboard

Resan mellan London och USA skulle, om ryssarna byggde den, gå via Moskva och Alaska. Eftersom sträckan som sagt skulle vara på mer än 20 000 kilometer, skulle det innebära en sträcka som är längre än vad en svensk medelbil rullar på ett år, rapporterar Göteborgs-Posten. Hur lång tid det kommer ta att åka sträckan ifall motorvägen blir byggd framgår inte av artikeln men skulle man ha en snitthastighet på 100 kilometer i timmen, skulle det alltså ta runt 200 timmar eller runt åtta dagar. Det skulle dock förutsätta att man körde dygnet runt men med tanke på hur mycket det finns att se på sträckan, skulle resan istället kunna göras till ett roligt äventyr på ett par veckor. Tänk att få uppleva hela tre olika världsdelar på en och samma resa. Snacka om att vara den ultimata road-tripen!