Bila genom USA

Vägarna är breda och väl underhållna. Parkeringsplatserna är rymliga och många. Bilen är inte bara basen av USA:s transportsystem, det är också en stor del av dess kultur och historia. Att uppleva USA från bilen är att uppleva det här landet i sin mest autentiska form.

Det antagligen mest traditionella sättet att utforska USA är att åka från Chicago till Los Angeles på den legendariska landsvägen Route 66. Den nästan 400 mil långa vägen från nordöst till sydväst sträcker sig genom åtta delstater och erbjuder en storslagen och varierad bild av USA. Det tar ungefär tre veckor att köra hela rutten.

Här är ett fåtal av de vyer och platser som du kommer passera längs Route 66:

  • Grand Canyon – Ett UNESCO världsarv som bjuder på en unik ökenmiljö som inte liknar någon annan plats på jorden. Det kräver en liten avstickare från vägen, men är ett måste!
  • Abraham Lincolns hem – Innan Lincoln blev president 1861 bodde han i Springfield Illinois och det går idag att besöka huset.
  • Cadillac Ranch – Tio halvt nedgrävda Cadillacs började som en konstinstallation på en åker i Amarillo, Texas. Idag är det en ikon inom popkonsten och kan ses direkt från Route 66.
  • San Miguel Mission – USA:s äldsta kyrka finns i Santa Fe, New Mexico.

Naturligtvis finns det otaliga andra restauranger, sevärdheter, motel och historiska platser att upptäcka längs vägen. Vill du skapa en lite mer unik resa så är det bara att utforska själv. Kom ihåg att läsa om staternas egna regler kring trafik och körkort så du inte råkar bryta mot någon lag.

Val av bil

Det enklaste sättet att försäkra dig om att du har en fullt fungerande bil under hela din vistelse, är att hyra. Hyrbilsfirmorna är normalt anpassade för amerikanska invånare, men det finns företag som inriktar sig mot turister. De kan hjälpa dig att välja en bra bil och guida dig igenom processen. Ett tips är att komma överens med bilfirman om att du kan lämna bilen på annan ort än där du startade. Att köpa bil som turist är annars inte ett främmande koncept. Många ser bilköpet som en del av äventyret. Notera dock att lagarna även här ser olika ut beroende på stat. I Florida behöver du exempelvis ett körkort som utfärdats i Florida för att kunna köpa bil.